26.5.2016

Täyden kympin hampurilaisateria

Pakko vähän hehkuttaa vaikka ite teinkin, tuli nimittäin eilen sen verran mainio setti tehtyä! Sämpylät onnistu just eikä melkein ja hampurilaispihvit pelkästä jauhelihasta ja mausteista paras päätös ikinä. Bataattiranskalaisistakin tuli mukavan rapsakoita, kun ne esikypsensi ennen kuumassa öljyssä! Mitään erityistä kikkailua, taitoa tai erikoisia ainesosia nämä eivät vaadi, mutta koska onnistumisen ilo oli sen verran suuri omalla kohdallani, ajattelin nyt laittaa vielä tännekin nämä :) Kevyttä kesäsyömistä, hahah. 

IMG_5354


Hampurilaisateria (kuudelle)

Briossisämpylät

1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
2 kananmunaa
5-6 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, hunaja sekä suola. Sekoita joukkoon kananmunat niin että rakenne rikkoutuu. Lisää jauhot mukaan muutamassa erässä ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa käsin tasaiseksi taikinaksi, lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina on joustavaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Tämän jälkeen vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, jaa se kuuten osaan ja pyörittele tasaisen kokoiset sämpylät. Peitä sämpylät ja anna kohota vielä toisen tunnin verran. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele sämpylät ennen uuniin laittoa kananmunankeltuaisella. Paista 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Jauhelihapihvit
600 g naudan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita jauheliha ja mausteet sekaisin ja riko jauhelihan nauhamainen rakenne niin hyvin kuin mahdollista, että liha on, no, mössöä. Painele siitä käsin kuusi suht samankokoista pihviä ja paista pannulla kevyessä rasvassa keskilämmöllä noin 4-5 minuuttia puoli.


Erona linkin takaa löytyvään ohjeeseen on se, että tosiaan paistoin bataattiranuja kuumassa öljyssä noin 3-4 minuuttia ja sitten lopuksi laitoin vielä uuniin, että kaikki ranskalaiset ovat kuumia (ranskalaisia tulee aika iso satsi kuudelle henkilölle, karkeasti laskettuna noin kolmen bataatin verran, joten niiden friteeraaminen kotioloissa on aika aikaavievää, eli kun viimeiset on saatu fritattua niin ensimmäiset on jo aika haaleanlämpöiset. Tästä syystä siis uuni, ja koska osa ranuista oli eri kokoisia, niin lopuksi uuniin laittaminen takaa myös sen, että isoimmatkin palat on kypsiä :)) Dippiä kannattaa valmistaa reilusti, koska se on niin hyvää. 

Muutoin hampparin väliin laitettiin niitä perinteisiä juttuja: reilusti salaattia, cheddarjuustoa, suolakurkkua sekä chilimajoneesia. 

IMG_5356

Ja selvennykseksi vielä jos joku ihmettelee, niin en oikeasti kokannut kuudelle ihmiselle, mutta koska tuolla sämpyläohjeella tulee niin monta sämpylää, niin ajattelin laittaa kaikki määrät siihen suhteutettuna :) Kuusi hampurilaisia tosiaan tuli, vaikka meitä oli kolme, ja syötiin vielä myöhäiseksi iltapalaksi yhdet hampparit sekä yksi lähti poikaystävän äidin mukana tuliaiseksi heille. Hyvin nää kelpasi ja olin itsekin tosi tyytyväinen! (Kuinka monta kertaa tän saa sanoa yhden kirjoituksen aikana...?) Mutta näiden sämpylöiden jälkeen ei kyllä enää kaupan valmiit hampparisämpylät innosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti