29.4.2017

Sitruunamuffinit sveitsiläisellä marengilla

Leivoin aiemmin tällä viikolla sitruunamuffinsseja - mikä ei sinällään ole mitenkään merkittävä uutinen eikä tuotokset edes kuulosta mitenkään erityisen houkuttelevalta, jopa tylsältä. Mutta voi jukra, en tiedä mitä tein, mutta näistä tuli ihan perhanan hyviä ja valehtelematta söin itse liki kaikki :D Koska en vaan voinut olla syömättä. Kuorrutteella oli tässä iso vaikutus, sveitsiläinen marenki on mahdottoman hyvää! Ei hätää - selitän tämän asian juurta jaksain myöhemmin, ja hienosta nimestään huolimatta kyseessä on suhteellisen simppeli juttu.

IMG_4913

Sitruunamuffinit sveitsiläisellä marengilla (noin 12 kpl)

3 kananmunaa
3½ dl sokeria
1 sitruuna
100 g voita/leivontamargariinia
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Ota kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja suosittelen, että tätä vaihetta et skippaa! Erottele munista sitten keltuaiset ja valkuaiset, valkuaiset kannattaa valuttaa suoraan kippoon, joka on sopiva vesihaudetta varten tarvittavan kattilan/muun astian päälle.
Sulata voi/leivontamargariini mikrossa miedolla teholla. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori mahdollisemman hienolla terällä. Purista sitten sitruunan mehu talteen. Vatkaa keltuaiset ja 2 dl sokeria kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet sekä sitruunan kuoriraaste keskenään ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen sitruunamehun ja voisulan kanssa. Sekoita miedolla teholla tasaiseksi. Lopuksi sekoita joukkoon vielä tuorejuusto.
Paista muffinseja 200 asteessa (tai 175 jos uunisi on tehokas) noin 10 minuuttia. Niiden jäähtyessä valmista sveitsiläinen marenki.

Kyseinen marenki eroaa siis tavallisesta siten, että se valmistetaan vesihauteessa, jolloin valkuaiset kypsyvät jo tässä vaiheessa - massaa ei siis tarvitse enää paistaan. Tämä tietenkin vaikuttaa koostumukseen ja makuun paljon ja eroaa siitä tutusta marengista aika paljon. Ja omasta mielestäni nimenomaan hyvällä tavalla. Joskin onhan näiden käyttötarkoituksetkin vähän erilaiset.
Joka tapauksessa marengin valmistukseen. Valitse vatkauskulhoksi puhdas ja kuiva astia, joka istuu hyvin jonkun kattilan tms. astian päälle ja kestää kuumuutta. Laita kattilaan vettä (huom ei liikaa, ettei vesi kiehu yli, veden pinnan ei tarvitse osua valkuaiskulhon pohjaan asti) ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Samalla aloita valkuaisten vatkaus vesihauteessa hiljaisella teholla. Vältä nopeaa tehoa, sillä hiljaisemmalla teholla syntyy pysyvämpi ja paksumpi marenki. Kun vesihauteen vesi on kiehumispisteessa, voi levyn lämpötilaa laskea. Valkuaisten vatkauksen yhteydessä lisää loput sokerista, eli 1½ dl vähitellen joukkoon koko ajan vatkaten.
Marengin tulisi saavuttaa noin 60 asteen lämpötila, mutta itselläni ei ole mitään lämpömittareita keittiössä käytössä, eli sinäkään et sellaista välttämättä tarvitse: koko prosessiin menee noin 10 minuuttia ja valmiin marengin koostumus on paksua, kiiltävää, tahmaista ja kuten normaalissakin marengissa, se ei valu vaikka astiaa kallistaisikin hieman. Kun tämä vaihe on saavutettu, ota marenki pois vesihauteesta, anna jäähtyä hieman ja koristele sitten muffinssit. Pursotinta voi käyttää, mutta massa asettuu ihan kivasti pelkän lusikan avulla, kuten minulla näissä kuvissa. 

Jos haluat omaa selostustani helpomman version marengin valmistuksesta, kannattaa tsekata tämä selkeä ohje! :D

IMG_4917 IMG_4920

2 kommenttia:

  1. Siis NAM! nää kuulostaa tosi herkullisilta ja erikoisemmiltakin kun ne perus mitä tulee aina tehtyä ! Ihana kun jaoit tän reseptin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, kiva kuulla! :) Nää tosiaan yllätti itsenikin, aattelin että perustylsiä sitruunamuffareita mut ei ihan! :)

      Poista