18.9.2017

Vadelma-lakritsikakku

Vadelman ja lakritsan tai salmiakin yhdistelmä on järisyttävän toimiva (kenen muun suosikkeja esim. ne irtokarkeissa myytävät pääkallot?), mutta en ole koskaan tähän saakka käyttänyt tätä komboa kakussa. Koska ensi kuussa on halloween, ajattelin vähän sitäkin silmällä pitäen kokeilla tätä makukomboa - ja väritystä - ja lopputuloksesta tulikin äärimmäisen onnistunut, vaikka itse sanonkin. Työvaiheita tässä kakussa on hieman enemmän kuin yleensä tekemissäni leivoksissa, mutta jos vain aikaa on, niin ehdottomasti sen arvoista! Koristeilla hulluttelemalla (tai vaikkapa punaista sekä mustaa elintarvikeväriä lisäämällä) tästä saa huikean halloween -kakun, minä pitäydyin tällä kertaa melkoisen simppelissä ulkomuodossa.

vadelma-lakritsikakku


Vadelma-lakukakku (24 cm irtopohjavuokaan)

pohja:
n. 100 g Marie -keksejä
70 g margariinia/voita

vadelmatäyte:
2 dl kuohukermaa
200 g Valio Viola vadelmatuorejuustoa
100 g vadelmia
1 prk kondensoitua maitoa
4 liivatelehteä

lakutäyte:
n. puoli pussia Hopea toffee -karkkeja (tai vastaavaa laku/salmiakkifudgea)
2 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä

päällinen:
loput Hopea toffee -karkeista
1 dl kuohukermaa
100 valkosuklaata
3 liivatelehteä
pakastekuivattua vadelmaa

IMG_8111

Aloita kakun valmistus lakusalmiakkitäytteen valmistuksesta: laita kattilaan 1 dl kuohukermaa ja karkit ja kuumenna seosta, kunnes karkit sulavat (huom. älä keitä). Anna jäähtyä hyvin, mahdollisimman viileäksi. Seuraavaksi suosittelen kuumentamaan vadelmat, mikäli et käytä kotimaisia vadelmia. Anna niidenkin jäähtyä.
Sulata voi/margariini mikrossa miedolla teholla ja murenna keksit (muutkin keksit käy, mutta itse käytin Marie -keksejä) pieneksi muruksi esim. blenderillä tai muovipussin sisällä kaulinta apuna käyttäen. Sekoita voisula ja keksimuru tasaiseksi massaksi ja taputtele kakkuvuuan pohjalle tiivisti.

Täytteiden valmistus: laita kaikki liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa sitten 2 dl kermaa vaahdoksi, yhdistä siihen vadelmatuorejuusto ja kondensoitu maito. Lisää vadelmat (kannattaa surauttaa sauvasekoittimella soseeksi, mikäli haluat mahdollisimman sileän lopputuloksen). Lisää jäähtyneeseen lakukermaan 1 dl kuohukermaa ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi. Keitä pieni määrä vettä ja liota liivatelehdet sekaan ja sekoita täytteiden joukkoon niin, että vadelmatäytteeseen tulee hieman enemmän.
Kaada puolet vadelmatäytteestä keksipohjan päälle, sitten lakusalmiakkitäyte ja lopuksi vielä loput vadelmatäytteestä. Anna hyytyä jääkaapissa useamman tunnin ajan.

Päällisen valmistus: pehmitä jälleen liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna kattilassa kerma, loput lakusalmiakkikarkeista sekä valkosuklaa, sekoittele kunnes karkit ja suklaa sulaa ja seos on tasaista, apuna voi tarvittaessa käyttää sauvasekoitinta. Kun seos on tasaista, sulata joukkoon liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Ota pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä, sekoittele välillä jottei seos pääse hyytymään liikaa.
Aseta kakku ritilän tms. päälle ja kaada täyte hitaasti kakun päälle. Anna täytteen valua ja asettua hetki ennen kuin siirrät kakun tarjoiluastialle. Koristele lopuksi esimerkiksi pakastekuivatuilla vadelmilla.

2 kommenttia:

  1. Tää kakku vaikuttaa just sellaselta jonka söisin yksinään heti! :D Tätä pitää testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah no mä en kauheasti liioittele ku sanon et me tehtiin just niin mun äidin kanssa :D Oli tosi hyvää vaikka itse sanonkin :) Jos testailet niin tuu ihmeessä kertomaan kuinka onnistu!

      Poista